En dan denk ik o.a. aan herste (vetspek) in de pan en de bookeskook (boekweitpannenkoek) waar soms ook nog spek in meegebakken werd. Staan deze gerechten tegenwoordig nog op het menu? Worden ze nog wel gegeten?Neem nou bijvoorbeeld die pan met herste. Deze stond vroeger bij de meeste gezinnen 's ochtends op de ontbijttafel. Het in repen gesneden vet varkensspek, waar een zwaars (is zwoerd) aanzat, werd helemaal uitgebakken in de koekenpan, totdat de zwaars knappend was, dan was ie namelijk op zijn allerlekkerst. Het vet wat hiervan overbleef werd met een snee brood opgesopt en daaroverheen werd een laag kruutje (appelstroop) gesmeerd. Kruutje werd toen meestal in grote bussen ingekocht. Het smaakte eigenlijk overal bij. Dat gebruik is overigens nog gebleven. Ja, die pan met herste: het was een lekkernij dat nooit verveelde, al kreeg je dat elke dag voorgeschoteld.Tegenwoordig worden deze gerechten voor velen zelfs afgeraden. Men krijgt te maken met een te hoog cholesterol, wat weer niet goed is voor hart en bloedvaten. Maar bestond dat vroeger, dan niet? Vroeger verrichtte men in het algemeen zwaarder lichamelijk werk en dan waren die extra vetten die je tijdens de maaltijden binnenkreeg juist heel goed. Tegenwoordig, lijkt wel het omgedraaide. Toch wordt hier en daar nog dit oude recept klaargemaakt. Ik kom geregeld bij mensen over de vloer, die 'de pan met herste' nog eens keer per week voor de dag halen, en dat gebeurd op de zondagochtend. Als je dan toevallig door hun straat zou komen, dan kan je van verre al de herste-geur opsnuiven. Vroeger ging dat bij ons thuis precies zo. Mam heeft ervoor, realiseer ik me nu pas goed, toch altijd vroeg uit de veren gemoeten, wilde ze de pan met herste voor haar grote gezin op tijd klaar hebben.Wat eten we heden ten dage?We gaan naar de Chinees of kiezen voor de Italiaan of nemen het Hongaars restaurant, maar je kunt ook naar de frietkraam gaan en ga zo maar door, mogelijkheden te over. Ook de kant en klare gerechten liggen in de winkels te kus en te keur. Je kunt ze zelfs thuis bezorgd krijgen. Alles kan, lekker gemakkelijk, wordt gedacht. Maar als men zo af eens de tijd neemt en een potje kookt uit het receptenboek uit grootmoeders tijd, dan proef je als het ware de nostalgie, heimwee naar toen.De vraag is: aten de mensen vroeger beter dan nu? In ieder geval de eetgewoontes zijn door de tijden heen wel veranderd.